A Véleménybázist szociológus és politológus egyetemi hallgatók fejlesztették, gondosan tanulmányozva a modern elektronikus demokrácia rendszereket. A jó döntések alapja a sokirányú információáramlás, a problémák pontos ismerete, elemzése és a megoldások visszajelzése. A modern demokráciákban a képviseleti demokrácia mellett egyre inkább teret nyer az állampolgárok véleményének folyamatos szondázása, mely a kor informatikai fejlettsége mellett felgyorsítja a döntés-előkészítést és a döntések hatásának mérését.

Az Alternatíva Kör azokra a problémákra keres megoldást, mely a társadalom nagyobb részének gondot okoz. Szakemberek szakmai megközelítésekkel igyekeznek a jobb életminőség érdekében megoldásokat találni.

Jó döntéseket azonban csak a társadalom véleményének alapos ismeretében lehet hozni. A velemenybazis.hu szondaként törekszik a valós vélemények megismerésére, rendszerezésére, a szakmai elképzelések irányának finomítására. A válaszadók anonimitása miatt vélemények pontosabb mérést tesznek lehetővé, garantálják a véleményadók biztonságát, de lehetőséget adnak a statisztikai elemzésre, megfelelő mintaszám mellett a reprezentatív szűrésre.

Ugyanakkor az oldal lehetőséget ad a problématérkép felvételére is, hiszen maguk a válaszadók is generálhatnak kérdéseket. Így azok a problémák sem kerülik el a kutatók figyelmét, melyek nem szerepelnek a tematikus megkérdezésekben.

Az elemzések az Alternatívakör szakembereit segítik a programalkotásban. A csoport szakmai előadásai az alternativakor.hu oldalon a könyvtárban megtalálhatók. A videók segítségével lehet elmélyülni egy-egy problémakörben és reagálni a véleménybázis szavazásos, véleményírásos vagy fórumos rovataiban. Meggyőződésünk, hogy csak közösségi vélemények segítségével lehet olyan ország stratégiát alkotni, amely a lehető legtöbb ember boldogulását, jó közérzetét, boldogságát eredményezi.

Az oldal nyilvános, az adatokat a politikusok is megtekinthetik. Remélhetőleg számos kérdésben kíváncsiak lesznek a véleményekre.